Mindfulness, ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, is een combinatie van westerse psychologie en oosterse meditatie."

Mindfulness kan een positieve bijdrage leveren in verschillende situaties. Zo wordt mindfulness gebruikt om bewust te leren eten, waardoor de kans bestaat dat je afvalt. Ook studenten krijgen trainingen om meer geconcentreerd te leren studeren. Dit blijkt tot verbetering van de studieresultaten te leiden. En mindfulness kan een belangrijke rol spelen bij de bevalling.

 

Als je opmerkzaam bent dan doe je alles met meer aandacht. Daardoor ben je in staat om minder impulsief te reageren op hetgeen je voelt, bijvoorbeeld kramp of pijn. Door deze lichamelijke gewaarwordingen met aandacht te bekijken, kun je er als het ware afstand van nemen.

 

Tijdens de zwangerschap kun je vergeetachtig zijn en moeite hebben om je aandacht er bij te houden. Door dit te trainen zul je merken dat je je er van bewust wordt wanneer je aandacht afdwaalt en dan ben je ook in staat om je aandacht weer terug te brengen naar datgene waar je mee bezig was. Dit kan van belang zijn tijdens de bevalling om rustig en geconcentreerd met je aandacht bij het bevallen te kunnen blijven.

 

Mindfulness wordt toegepast bij chronische pijn, depressiviteit, om stress te verminderen en bij concentratieproblemen.

 

Inmiddels zijn er ook onderzoeken gedaan naar de effecten bij angst en bij acute pijn. De resultaten zijn bemoedigend. Mindfulness lijkt ook haar nut te bewijzen in het geval van acute pijnsensaties, bijvoorbeeld bij weeën.

 

Door het volgen van een mindfulnesstraining leer je beter om te gaan met de baringspijn en het opvangen van de weeën. Een mindfulnesstraining bestaat uit aandachttraining en (yoga) oefeningen. Bij een training gericht op de bevalling worden eveneens zwangerschapsoefeningen gegeven. Een hele mooie en waardevolle techniek om de bevalling met meer vertrouwen tegemoet te gaan.